Olkapään sijoiltaanmeno – Olkapäähän erikoistunut fysioterapia

Olkapään sijoiltaanmeno 

Olkapään sijoiltaanmeno tapahtuu useimmiten anteriorisesti eli eteen ja hieman alas päin. Seurauksena on usein on nivelkapselin etuosan vaurio. Olkanivelen sijoiltaanmeno vaatii aina käynnin lääkärin vastaanotolla, missä olkaluu asetetaan takaisin kuppiinsa. Samalla varmistetaan myös yläraajan hermoston ja verisuonituksen tilanne. Kun olkaluu on paikallaan, asetetaan olkavarsi kiinni vartaloon kolmen viikon ajaksi kantositeen avulla ja olkavarren kääntämistä ulospäin vältetään kuuden viikon ajan tapahtumasta. 

Fysioterapia 

Olkapään toiminnalliseen anatomiaan liittyy koko hartiarenkaan alue. Joskus olkapään sijoiltaanmenossa myös kiertäjäkalvosimeen tulee repeämää. Kiertäjäkalvosimen lihakset osallistuvat olkaluun liikuttamiseen ja stabilointiin. Näin ollen fysioterapiassa on ensiarvoisen tärkeää palauttaa olkanivelen toiminta optimaaliseksi. Olkapään sijoiltaanmenon jälkeen on huolehdittava aktiivisesta liikeharjoittelusta, jotta olkanivelen liikkeet palautuisivat ennalleen. Se ei ole aivan yksinkertaista koska olkapään sijoiltaanmenon jälkeen ihmistä usein pelottaa liikuttaa olkapäätä ääriasentoihin.

 Fysioterapeutin ohjaamat olkapään syvien lihasten tarkasti kohdennetut liike- ja voimaharjoitteet sekä asteittainen rasituskestävyyden palauttaminen ovat tärkeässä roolissa oireiden poistamiseksi, toimintahäiriöiden välttämiseksi sekä mahdollisten tulevien sijoiltaanmenon ehkäisemiseksi. Olkapään syvien lihasten yhtäaikainen kontrolli lapatuen kanssa on ensiarvoisen tärkeää.  Hartiarenkaan ja sitä myötä olkapään toimintaan vaikuttaa rangan asento, voima ja liikkuvuus, lapatuki, olkapään lihasten voima, liikkuvuus ja kontrolli, sekä kaikkien näiden oikein ajoitettu yhtenäiskoordinaatio.

Olkapään sijoiltaanmeno - Olkapäähän erikoistunut fysioterapia

Fysioterapeuttiin kannattaa olla mahdollisimman varhain yhteydessä

Alussa vastaanotolla toteutettu manuaalinen käsittely esimerkiksi kaula-, rintarangan tai olkapään takakapselialueelle voi helpottaa särkyä. Päärooli fysioterapiassa olkapään sijoiltaanmenon jälkeen on harjoittelulla. Fysioterapian keskeisenä tarkoituksena on lisätä asiakkaan ymmärrystä olkapään toiminnasta ja varmistaa harjoitteiden progressiivisuus ja lisätä asteittain kuormituksensietoa. Harjoittelun on tarkoitus parantaa lihasvoimaa ja liikekontrollia, minkä avulla pyritään vaikuttamaan toimintakykyyn ja helpottamaan mahdollista särkyä ja toimintahäiriötä. 

Ammattitaitoista fysioterapiaa Lempäälässä ja Tampereella

Käydessään meillä fysioterapiassa, asiakkaalla on etuna käyntiemme yhteydessä kuntosali Liikuntaparkin veloitukseton käyttö, mikä sijaitsee aivan hoitohuoneen vieressä. Näin kuntoutus mahdollistuu nousujohteisesti, ja voimme varmistaa sen etenemisen parhaalla mahdollisella tavalla. 

Varaa aikasi Kati Mäntylän vastaanotolle. Hän kuntouttaa olkapääsi jälleen toimivaksi. Toimitilamme sijaitsevat Lempäälässä, Liikuntaparkin tiloissa. Varaa aikasi puh. 040 531 7366 tai sähköpostitse kati.mantyla@tulekuntoon.com.

Tervetuloa!

Olkapään sijoiltaanmeno - Olkapäähän erikoistunut fysioterapia

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne