Plantaarifaskiitti

Tyypillinen plantaarifaskiitin aiheuttama oire on jalkapohjaan, kantapään sisäreunalle kuormituksen aikana paikallistuva kipu.

Kävely ja muu jalan päälle varaaminen vaikeutuvat kivun vuoksi. Plantaarifaskiitti aiheuttaa kipua liikkeelle lähdettäessä pidemmän paikallaan olon jälkeen, tyypillisesti aamuisin. Joskus esiintyy myös leposärkyä. Kipu voi alkaa äkillisesti, tai kehittyä vähitellen ylikuormituksen seurauksena. Vaivassa jalkapohjan jännekalvon eli kantakalvon kiinnityskohtaan kantapäähän kehittyy tulehdustila.

Plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti voi alkaa pienestä tai osittaisesta repeämästä kantakalvon kiinnitysalueella. Vamman voi aiheuttaa kantakalvon äkillinen ja voimakas isku tai venytys esimerkiksi ponnistustilanteessa. Usein plantaarifaskiitin taustalla on kuitenkin pitkäkestoinen ylirasitustila, joka johtaa kantakalvon krooniseen tulehdustilaan ja kiinnityskohdan paksuuntumiseen. 

Jalan virheasennot ja siitä johtuvat toimintahäiriöt kuten jalan ylipronaatio tai pronaatiovaiheen pitkittyminen, tai esimerkiksi vääränlaiset kengät ovat usein syitä plantaarifaskiitin kehittymiselle. Mahdollisten alaraajojen toimintaan liittyvien virheasentojen ja kuormitustekijöiden selvittäminen fysioterapiassa on tärkeätä. 

On aiheellista tutkia nilkanpolvenlantion alueen ja lannerangan toimintaa hieman tarkemmin. Tarvittaessa nivelten liikelaajuutta ja pehmytkudosten liikkuvuutta voidaan lisätä, ja laatia yksilölliset kotiharjoitteet, joiden tarkoituksena on parantaa jalan lihasvoimaa ja -kontrollia, ja parantaa sitä kautta rasituskestävyyttä. Erikoistuminen manipulatiiviseen fysioterapiaan antaa lisää eväitä asiakkaan tutkimiselle ja hoitamiselle parhaalla mahdollisella tavalla. 

Käydessään meillä fysioterapiassa, asiakkaalla on etuna käyntiemme yhteydessä kuntosali Fressi Sykkeen veloitukseton käyttö, mikä sijaitsee aivan hoitohuoneen vieressä. Näin kuntoutus mahdollistuu nousujohteisesti, ja voimme varmistaa sen etenemisen käytännön tasolla parhaalla mahdollisella tavalla.

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne