Faskia- eli kalvokäsittelyt

Lihaskalvolla eli faskialla tarkoitetaan ohutta sidekalvoa, joka muodostaa monimutkaisen verkoston kehossa. Sidekudosrakenteita ja toiminnallisia sidekudosketjuja on kaikkialla kehossamme yhdistäen, rajaten, stabiloiden luut, lihakset, hermot, verisuonet ja elimet. Faskia yhdistää koko kehoa peittäen lihaksia ja kulkien myös lihasten ja muiden kudosten sisällä. Lihaskalvon verkkomainen rakenne pitää elimistön kasassa, kuitenkin mahdollistaen sille joustavan ja monipuolisen liikkeen. Lihaskalvo on jäykempää kuin lihaskudos, ja jäykkyys voi lisääntyä muun muassa vammojen, operaatioiden, huonon ryhdin, epäergonomisten asentojen sekä liiallisten toistojen tai kuormituksen takia. Kireys aiheuttaa usein kehoon epätasapainoa sekä epäsymmetriaa, ja sama tapahtuu myös päinvastoin, eli stabilaation puute ja epätasapaino aiheuttavat kireyksiä. Vastaanotolla pyritään käymään järkevässä suhteessa harjoittelua ja käsittelyä. 

Lihaskalvohieronta faskiahoidossa

Lihaskalvohieronnalla tarkoitetaan kovalla kitkalla tehtävää venyttävää hierontaa. Käsittelyssä ei käytetä öljyä tai rasvaa. Öljyllä hierottaessa samanlaista kalvoihin kohdistuvaa venyttävää vaikutusta ei tapahdu. Lihaskalvossa eli faskiassa on paljon tuntohermoja ja usein esimerkiksi selkäkipu on peräisin kalvoista, eikä lihaksista. Kalvojen käsittelyllä on vaikutusta myös nestekiertoon ja täten hyödyllistä turvotuksien hoidossa. Lihaskalvoja ei voi käsitellä käsittelemättä lihaksia. Faskiakäsittelyä tehtäessä vaikutus kohdistuu aina myös lihaksiin.

Myofaskiat ovat pitkiä lihasten ja faskioiden ketjuja, joita kulkee eri kerroksissa lomittain ja ne välittävät voimaa tasaisesti kehoon. Liikkuessamme faskiat liukuvat toistensa lomitse. Jos liukuminen estyy esimerkiksi arpikudoksen, trauman, asentovirheen, vähäisen nestemäärän takia, se aiheuttaa faskian lyhentymisen ja jäykistymisen. Silloin faskia paksuuntuu ja kovenee, jolloin liike alkaa rajoittua ja voiman tuotto heikentyä. Liikerajoitus voi tulla esille kipuna venytyksessä, paineen ja puutumisen tunteena. Faskiakäsittelyn jälkeen liikerata laajenee ja voima palautuu.

Faskiakäsittelyä Lempäälässä ja Tampereella

Teemme kumpikin faskiakäsittelyitä osana muuta hoitoa tai tarvittaessa pääasiallisena hoitomenetelmänä. Faskiakäsittelyiden lisäksi toteutamme muita erilaisia manuaalisen terapian muotoja.

Toimitilamme sijaitsevat 18.8. alkaen Lempäälässä, Liikuntaparkin tiloissa. Jatkossa palvelemme Tampereen alueella kotikäynnein. Katso yhteystiedot täältä ja varaa aikasi Jounille tai Katille.

Tervetuloa!

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne