Osteoporoosi

Osteoporoosi on sairaus, jossa luun tiheys ja laatu ovat heikentyneet. Osteoporoosi altistaa luun murtumille, josta aiheutuva kipu onkin usein ensimmäinen osteoporoosin oire. Osteoporoottisissa nikamamurtumissa henkilön pituus voi lyhentyä tai selkärangan asento voi muuttua kumaraksi. 

Liikunta, erityisesti juoksu, hyppely ja vauhtileikit, ovat tärkeitä jo lapsuudessa ja nuoruudessa hyvän luumassan saavuttamiseksi.  Myös aikuisten olisi hyvä harrastaa painoa kantavia liikuntalajeja ja esimerkiksi juoksua. Ikääntyneet hyötyvät kuntosaliharjoittelusta, tasapainoharjoittelusta ja kävelystä. 

Ikääntyessä kaatumisen riski kasvaa, jos jalkojen lihasvoima ja liikkuvuus ovat heikkoja ja näkö ja tasapaino ovat huonoja.

Osteoporoosissa tärkeänä osana hoitoon kuuluu ruokavalio, jossa on riittävästi kalsiumia sekä D-vitamiinia. Liikunta auttaa vahvistamaan luita sekä samalla parantaa lihasvoimaa ja tasapainoa. Osteoporoosiin liittyvä nikamamurtuma voi syntyä helposti esimerkiksi pienen kaatumisen, kumartumisen tai nostamisen seurauksena. 

Samalla selässä tuntuu äkillinen kipu. Pidempiaikainen lepo voi pahentaa osteoporoosia. Tärkeätä olisi harjoitella oikeat rangan asennot nostoissa, kävelyssä ja muutoinkin arjessa, ja vahvistaa keskivartalon ja jalkojen lihaksia. Manuaaliset käsittelyt, lämpöhoito ja kevyt hieronta lievittävät selkälihasten jännitystä. 

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne