Olkapääkipu – Toimintahäiriö – Fysioterapia

Olkapää

Olkanivel on elimistön liikkuvin nivel, ja toiminnallisesti olkaluun pitää kupissa kiertäjäkalvosin. Toiminnalliseen anatomiaan liittyy koko hartiarenkaan alue, johon kuuluvat lapaluu, solisluu, olkaluu, rintalasta ja kylkiluut sekä näiden väliset nivelet, niitä liikuttavat lihakset, niveliä tukevat nivelsiteet ja toiminnallisesti myös koko ranka. Kaularangan alaosan ja rintarangan yläosan myötäliikkeet mahdollistavat olkanivelen täydellisen liikkeen, jolle pohjan puolestaan luo lanneranka.

Kipeä olkapää - Olkapääkipu - Toimintahäiriö - Fysioterapia

Mikä voi aiheuttaa olkapääkipua

Hartiarenkaan toimintahäiriöt ja virheasennot altistavat yhdessä yläraajojen yksipuolisen kuormituksen ja huonon ergonomian kanssa koko yläraajan ylirasitukseen ja olkapääkipuihin. Oireiston kuntouttaminen vaatii asiantuntevaa ja kokonaisvaltaista tutkimista ja hoitoa, jotta optimaalinen ja kivuton toiminta palautuu.

Kipujen syntyyn voivat vaikuttavat kulumat, pitkäaikaiset jännevauriot/-repeämät tai nivelen sisäisen rustorenkaan (labrum) vauriot. Lisäksi esimerkiksi jäätynyt olkapää (frozen shoulder, adhessiivinen kapsuliitti) voi aiheuttaa olkanivelen pitkäaikaisen tulehdustilan ja voimakkaat liikerajoitukset.

Kiertäjäkalvosinoireyhtymä, kiertäjäkalvosinlihasten  repeämä, olkapään sijoiltaanmeno

 Kiertäjäkalvosinoireyhtymä on yleisin syy olan kivuille yli 40-vuotiailla aikuisilla. Siihen liittyen voi esiintyä liikekipua tai liikerajoitusta, leposärkyä, voimattomuuden tunnetta tai liiallisen liikkuvuuden  tunnetta. Kiertäjäkalvosinlihasten repeämä repeämän kuntoutus leikkauksen jälkeen tai konservatiivisin keinoin, sekä olkapään sijoiltaanmenon jälkeinen kuntoutus kuuluvat vahvuuksiimme.

Lempäälässä erikoistunut fysioterapeutti auttaa 

Olkapääkipuun ja siihen liittyviin oireisiin ja toimintahäiriöihin voi saada apua erikoistuneen fysioterapeutin ohjauksessa manuaalisten käsittelyjen ja spesifisti kohdennetun harjoittelun yhdistelmällä. Käydessään meillä fysioterapiassa, asiakkaalla on etuna käyntiemme aikana kuntosali Liikuntaparkin veloitukseton käyttö, mikä sijaitsee aivan hoitohuoneen vieressä.

Näin kuntoutus mahdollistuu nousujohteisesti, ja voimme varmistaa sen etenemisen käytännön tasolla parhaalla mahdollisella tavalla.

Olkapääkipu - Toimintahäiriö - Fysioterapia

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne