Solisluun murtuma – Fysioterapia estää toimintahäiriön

Mikä aiheuttaa solisluun murtuman

Solisluun murtuma syntyy tyypillisesti kaaduttaessa ojennetun yläraajan varaan tai suoraan olkapään päälle. Solisluun murtuessa havaitaan kipu ja turvotus murtuneessa kohdassa, ja usein on havaittavissa murtuman aiheuttama kohonnut kohta tai asennon muutos. 

Epäiltäessä murtumaa on hakeuduttava lääkärin arvioon. Murtuman diagnoosi varmistetaan röntgenkuvauksella, jonka avulla määritetään myös murtuman hoito. Useimmat solisluun murtumat, jotka arvioidaan röntgenkuvauksessa hyväasentoisiksi, hoidetaan ilman leikkausta rajoittamalla liikkumista kantositeellä kahden – kolmen viikon ajan. 

Solisluun murtuma - Fysioterapia estää toimintahäiriön

Hartiarenkaan toiminta ja sen tärkeys

Olkapään toiminnalliseen anatomiaan liittyy koko hartiarenkaan alue. Hartiarenkaaseen kuuluvat lapaluu, olkaluu, solisluu, rintalasta ja kylkiluut, sekä näiden luiden väliset nivelet, niitä liikuttavat lihakset, niveliä tukevat nivelsiteet ja toiminnallisesti myös kaula– ja rintaranka

Hartiarengas on yläraajan linkki muuhun vartaloon ja sen liikekontrolli ja lihasten oikea-aikainen toiminta ja riittävä lihasvoima ovat edellytys yläraajan hyvälle toiminnalle. Olkapään kiertäjäkalvosin eli rotator cuffin lihakset ovat merkittävässä roolissa olkapään moninaisissa liikkeissä. Niiden virheellinen toiminta tai heikkous johtavat hartiarenkaan alueen toimintahäiriöihin. Hartiarenkaan toimintahäiriöihin saattaa vaikuttaa rangan asento, voimat ja liikkuvuus, lapatuki, olkapään lihasten voima, kontrolli ja liikelaajuus sekä kaikkien näiden yhtäaikainen ja oikea-aikainen toiminta. 

Murtuman jälkeinen fysioterapia tärkeää toimintahäiriön välttämiseksi

Solisluu on tärkeä osa hartiarengasta, ja sen murtuman jälkeinen kuntoutus on suositeltavaa tehdä yhdessä hartiarenkaan toimintahäiriöihin erikoistuneen fysioterapeutin kanssa lisäongelmien välttämiseksi. Erikoistuminen manipulatiiviseen fysioterapiaan antaa lisää eväitä asiakkaan tutkimiselle ja hoitamiselle parhaalla mahdollisella tavalla.

Käydessään meillä fysioterapiassa, asiakkaalla on etuna käyntiemme yhteydessä kuntosali Liikuntaparkin veloitukseton käyttö, mikä sijaitsee aivan hoitohuoneen vieressä. Näin kuntoutus mahdollistuu nousujohteisesti, ja voimme varmistaa sen etenemisen käytännön tasolla parhaalla mahdollisella tavalla.

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne