Plantaarifaskiitti – Kantakalvon tulehdus – Kantapääkipu

Plantaarifaskiitti, kantakalvon tulehdus

Tyypillinen plantaarifaskiitin eli kantakalvon tulehduksen aiheuttama oire on jalkapohjaan, kantapään sisäreunalle kuormituksen aikana paikallistuva kipu.

Oirekuva

Kävely ja muu jalan päälle varaaminen vaikeutuvat kivun vuoksi. Plantaarifaskiitti aiheuttaa kipua liikkeelle lähdettäessä pidemmän paikallaan olon jälkeen, tyypillisesti aamuisin. Joskus esiintyy myös leposärkyä. 

Plantaarifaskiitti- Kantakalvon tulehdus - Kantapääkipu

Miten plantaarifaskiitti kehittyy?

Kantakalvontulehduksessa kipu voi alkaa äkillisesti tai kehittyä vähitellen ylikuormituksen seurauksena. Vaivassa jalkapohjan jännekalvon eli kantakalvon kiinnityskohtaan kantapäähän kehittyy tulehdustila. Plantaarifaskiitti voi alkaa pienestä tai osittaisesta repeämästä kantakalvon kiinnitysalueella. Vamman voi aiheuttaa kantakalvon äkillinen ja voimakas isku tai venytys esimerkiksi ponnistustilanteessa. Usein plantaarifaskiitin taustalla on kuitenkin pitkäkestoinen ylirasitustila, joka johtaa kantakalvon krooniseen tulehdustilaan ja kiinnityskohdan paksuuntumiseen. 

Millaisia syitä plantaarifaskiitin taustalla?

Jalan virheasennot ja siitä johtuvat toimintahäiriöt kuten jalan ylipronaatio tai pronaatiovaiheen pitkittyminen, tai esimerkiksi vääränlaiset kengät ovat usein syitä plantaarifaskiitin kehittymiselle. Mahdollisten alaraajojen toimintaan liittyvien virheasentojen ja kuormitustekijöiden selvittäminen fysioterapiassa on tärkeätä. 

On aiheellista tutkia nilkanpolvenlantion alueen ja lannerangan toimintaa hieman tarkemmin. Fysioterapiassa tai hieronnassa nivelten liikelaajuutta ja pehmytkudosten liikkuvuutta voidaan lisätä manuaalisten käsittelyiden keinoin. On tärkeää ymmärtää jalkaterän toimintaa, jotta harjoitteet ovat tarkasti kohdennettuja. Niiden tarkoituksena on parantaa jalan lihasvoimaa ja -kontrollia, ja parantaa sitä kautta rasituskestävyyttä. Erikoistuminen manipulatiiviseen fysioterapiaan antaa lisää eväitä asiakkaan tutkimiselle ja hoitamiselle parhaalla mahdollisella tavalla. 

Käydessään meillä fysioterapiassa, asiakkaalla on etuna käyntiemme yhteydessä kuntosali Liikuntaparkin veloitukseton käyttö, mikä sijaitsee aivan hoitohuoneen vieressä. Näin kuntoutus mahdollistuu nousujohteisesti, ja voimme varmistaa sen etenemisen käytännön tasolla parhaalla mahdollisella tavalla.

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne