Urheilufysioterapia – Urheilijan harjoittelu – Fysioterapia

Urheilufysioterapia 

Urheilufysioterapian keskeisenä tavoitteena on ylläpitää ja parantaa urheilijan toimintakykyä ja liikkumista. Oleellisena osana työhön kuuluu toimintakyvyn ongelmien ratkominen. Yleensä toimenpiteet kohdistuvat alentuneen toimintakyvyn parantamiseen sekä kivun lievittymiseen fysioterapeuttisen ohjauksen ja neuvonnan, terapeuttisen harjoittelun sekä manuaalisen terapian keinoin.

Urheilufysioterapialla on keskeinen asema urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä. Niin kilpaurheilijoiden kuin kuntoilijoidenkin kohdalla ennaltaehkäisevän fysioterapian avulla vältettäisiin monta sellaista vammaa/kiputilaa, jotka vaativat pitkiä hoitojaksoja ja aiheuttavat harjoittelu- ja kilpailukauden katkeamisen ja mahdollisesti samanaikaisen sairauspoissaolon työelämästä.

Urheilufysioterapia

Harjoittelun aiheuttama kuorma tuki- ja liikuntaelimistölle

Kova harjoittelu asettaa tuki- ja liikuntaelimistölle suuria vaatimuksia, eikä elimistön voimantuotto- ja liikeketjujärjestelmä pysy terveenä, jos sen toiminta on virheellistä. Asennonhallinta- ja liikkuvuusongelmat ovat suurimpia rasitusvammojen syitä. Liikkuvuudessa ongelmana voi olla nivelen tai nikaman epäsymmetria, kiristävät faskiat eli lihaskalvot, lihakset tai neuraalikudoksen kireys. Näistä aiheutuvat tuki- ja liikuntaelimistön epäsymmetriat aiheuttavat rankasti harjoittelevalle urheilijalle nopeasti pehmytkudostulehduksista johtuvia kipuja. Tähän kipuun pitää reagoida urheilufysioterapian avulla nopeasti korjaamalla toimintahäiriö ja hoitamalla tulehdus pois. 

Miten korjata epäsymmetria ja toimintahäiriö

Urheilufysioterapiassa asennon hallinnan ja epäsymmetrian korjaamisessa tärkein asia on toiminnallisen diagnoosin tekemisellä ja sen perusteella tarkasti kohdennettujen harjoitteiden ohjaaminen siten että ne kytkeytyvät urheilijan harrastukseen. On tärkeää opettaa urheilijalle asennonhallintaa kehittävät harjoitteet. Samalla kun liikeketju ja asennonhallinta korjaantuu ja rasitusvammat paranevat, alttius urheiluvammoihin pienenee. Liikehäiriöiden korjaamisessa erikoistuminen manipulatiiviseen fysioterapiaan (Maitland) auttaa valtavasti, koska se antaa työkalut manuaalisiin hoitoihin. Meillä onnistuu nivel- ja nikamakäsittelyt, faskiakäsittelyt, neuraalikudosmobilisoinnit ja urheiluhieronta.  

Voit hoidattaa koko kehosi meillä 

Vastaanotolla toteutetaan ennen leikkausta tehtävää ja leikkauksen jälkeen tapahtuvaa urheilufysioterapiaa ja ohjataan siihen liittyviä harjoitteita nousujohteisesti. Tyypillisimpiä fysioterapiaan hakeutumisen syitä ovat erilaiset rangan oireet kuten kaula- rinta- ja lannerangan kivut. Yleisiä alaselkäkipujen syitä ovat välilevyn pullistumat, iskiasnoidannuoli tai SI-niveloireet. Erilaiset yläraajaoireet olkapäähän liittyen kuten kiertäjäkalvosinoireyhtymä (rotator cuff), kiertäjäkalvosinrepeämä tai tenniskyynärpää on syytä tulla hoidattamaan. Alaraajan puolelta lonkanpolven ja nilkan alueen erilaisten urheiluvammojen kuntouttaminen on käynyt tutuiksi, joista mainittakoon esimerkiksi lumpion sijoiltaan meno, polven eturistisidevamma ja kierukkavamma, sekä jalkaterän ja nilkan ongelmista plantaarifaskiitti ja akillejännetulehdukset. 

Treeniohjelmat tueksi kilpaurheiluun – Treeniohjelmien ja ravinnon suunnittelu eri ammatteihin vaadittaviin kuntokokeisiin

Vastaanotolla voidaan tehdä erilaisia kuntosaliohjelmia urheilijan oman lajin tai kuntoutuksen tueksi, tai vastaamaan tavoitteellista kilpaurheilua. Kauttamme onnistuvat myös eri ammatteihin vaadittaviin kuntokokeisiin, kuten poliisikouluun tai pelastusopistoon liittyvien kuntosaliohjelmien rakentaminen ja urheilijan ravintovalmennus. Meillä on toiminnallinen crosstraining-sali käytössämme, missä erilaisten toiminnallisten harjoitteiden tekeminen onnistuu mutkattomasti. Toiminnallisten, vapailla painoilla tehtävien harjoitteiden seuraaminen tuo usein parhaan tuloksen, ja paljastaa myös urheilijan ongelmalliset liikesuunnat ja toiminnot. Näiden korjaaminen ja harjoittelu tuo näin ollen parhaan ja pysyvämmän muutoksen urheilijalle myös niihin toimintoihin, joita hän oikeastikin urheillessaan käyttää. Meillä on ravintovalmentajan tutkinnon lisäksi erikoistuminen urheilijan ravitsemukseen. Itä-Suomen yliopistossa käyty urheilijan ravitsemuksen perusteet on ensimmäinen yliopistotasoinen laajempi koulutuskokonaisuus puhtaasti urheiluravitsemuksesta (30 op).

Manipulatiivinen fysioterapeutti – Ravintovalmentaja – Urheiluhieroja – Personal trainer – osteopaattiopinnot parhaillaan käynnissä

Kati työskentelee yrityksessä manipulatiivisena fysioterapeuttina ja ravintovalmentajana. Jouni on personal trainer ja urheiluhieroja joka opiskelee parhaillaan osteopaatiksi. Yhteistyömme on saumatonta ja suuri osa asiakkaistamme käy kummankin vastaanotolla. Välillämme ei ole kilpailua, ja pystymme helposti suosittelemaan asiakkaalle palvelua, jonka näemme sillä hetkellä asiakkaan kannalta parhaaksi. Pystymme räätälöimään palvelumme asiakasta parhaalla tavalla palvelevaksi kokonaisuudeksi.  

Ammattitaitoista kuntoutusta ja hoitoa Lempäälässä

Varaa aikasi Katille nettiajanvarauksen kautta, puhelimitse 040 531 7366 tai sähköpostitse kati.mantyla@tulekuntoon.com. Varaa aikasi Jounille nettiajanvarauksen kautta, puhelimitse 0400 522 333 tai sähköpostin kautta jouni.mantyla@tulekuntoon.com. 

Me pidämme huolen että saat parhaan avun, ja tarvittavan avun kummaltakin siten että se tukee hoitosuunnitelmaasi. Käyntiesi aikana voit käyttää meidän kanssa harjoitellessasi Liikuntaparkin kuntosalia veloituksetta. Näin varmistamme kuntoutuksen etenemisen parhaalla mahdollisella tavalla. 

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne