Sormien puutuminen – Sormien pistely – Käsien puutuminen

Sormien puutuminen – Sormien pistely

Sormien puutuminen tai sormien pistely selittyy usein rankaperäisilä ongelmilla. Taustalla voi olla monta tekijää, ja ongelma voi löytyä esimerkiksi kaula- tai rintarangasta, olkapään alueelta tai alempaa yläraajasta. Sormien puutuminen, pistely ja käteen päin säteilevä jomotus tai särky voivat olla merkkejä kiristyneistä lihaksista ja kalvoista, hermon liiallisesta venytyksestä, puristuksesta tai tulehduksesta, tai kehon virheasennoista ja toimintahäiriöistä. Hermon liiallinen venytys voi aiheutua esimerkiksi äkillisen retkahduksen jälkeen, ja hermojen puristuminen ja tulehdustila voivat aiheutua kaularangan välilevyvauriosta. Käsien puutuminen aiheutuu useimmiten kehomme virheasentojen ja toimintahäiriöiden vuoksi. Aiheutamme itse omalla toiminnallamme esimerkiksi nukkumisasennolla tai pyörällä ajaessamme puutumisoireita käsiin.

Sormien puutuminen - Sormien pistely - Käsien puutuminen

Sormien puutuminen – Syitä tarkemmin

Rannekanava, joka on luista ja nivelsiteistä koostuva kanava ja jonka läpi kulkee yläraajan keskihermo, voi ahtautua esimerkiksi kyynärvarren lihasten ja jänteiden rasituksen tai turvotuksen seurauksena.

Kaularangan, solisluun tai pienen rintalihaksen alue, joka tunnetaan myös nimellä yläaukeama voi toimia joko rakenteellisista syistä tai lihasten kireyden tai heikkouksien vuoksi virheellisesti, jolloin ahdas alue voi aiheuttaa hermopunoksen tai verisuonten pinnetiloja tai venytystä (TOS-oireyhtymä). 

Kaularangan alueella hermot tulevat ulos nikamaväleistä, ja esimerkiksi kulumat tai välilevyn pullistumat saattavat painaa tai tulehduttaa hermoja aiheuttaen sormien pistelyä tai käsien puutumista. Olka– ja kyynärvarren alueella hermot voivat joutua hieman ahtaalle tai venyttyä liikaa kireiden lihasten tai toimintahäiriön seurauksena. 

Puutuminen tai pistely on yleensä lievän hermoärsytyksen oire. Jos hermoon kohdistuu enemmän painetta tai venytystä, alkaa oireena esiintyä myös kipua ja vasta voimakkaasta ja pitkäkestoisesta puristuksesta tai hermovauriosta syntyy lihasten heikkoutta. 

Fysioterapia

Käsien puutuminen voi olla merkki huonosta niskan ja hartioiden asennosta, lapaluun alueen ja olkapään ja kyynärvarren lihaksiston heikentyneestä kontrollista tai yksipuolisesta rasituksesta.

Käsien puutumisen syytä voi olla vaikea selvittää ja hoitaa omin avuin, ja tämän vuoksi on hyvä hakeutua rankaan erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle. Useimmiten käsien puutuminen aiheutuu kaula– ja rintarangan toiminnallisista ongelmista. Puutumisen taustalla ovat toistuvasti kireät tai jännittyneet lihakset, ryhtiin/asentoihin liittyvät muutokset, jotka altistavat hermoja liialliselle paineelle tai venytykselle. 

Nämä tekijät ovat korjattavissa manuaalisen käsittelyn sekä rankaan ja  hartiarenkaan alueelle kohdennetun harjoittelun avulla. Erikoistuminen manipulatiiviseen fysioterapiaan antaa lisää eväitä asiakkaan tutkimiselle ja hoitamiselle parhaalla mahdollisella tavalla.

Asiantuntevaa fysioterapiaa ja hierontaa Lempäälässä ja Tampereella

Varaa aikasi Kati tai Jouni Mäntylän vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta, puhelimitse tai sähköpostitse. 

Kati Mäntylä 040 531 7366 kati.mantyla@tulekuntoon.com. Jouni Mäntylä 0400 522 333 jouni.mantyla@tulekuntoon.com 

Kati on erikoistunut manipulatiiviseen fysioterapiaan ja Jouni on urheiluhieroja, joka kouluttautuu parhaillaan osteopaatiksi. Toimitilamme sijaitsevat Lempäälässä, Liikuntaparkin tiloissa. Käyntikertojen aikana asiakas voi käyttää veloituksetta kuntosalia kuntoutustarkoituksessa. Jatkossa palvelemme Tampereen alueella kotikäynnein. Katso yhteystiedot täältä ja varaa aikasi nettiajanvarauksen kautta tai suoraan meiltä.

Tervetuloa!

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne