Olkapään sijoiltaanmeno

Olkapään sijoiltaanmeno tapahtuu useimmiten anteriorisesti eli eteen ja hieman alas päin. Seurauksena on usein on nivelkapselin etuosan vaurio. Olkanivelen sijoiltaanmeno vaatii aina käynnin lääkärin vastaanotolla, missä olkaluu asetetaan takaisin kuppiinsa ja perustutkimukseen kuuluvat olkanivelen tunnustelu ja liikeratojen tutkiminen. 

Samalla varmistetaan myös yläraajan hermoston ja verisuonituksen tilanne. Kun olkaluu on paikallaan, asetetaan olkavarsi kiinni vartaloon 3 viikon ajaksi kantositeen avulla ja olkavarren kääntämistä ulospäin vältetään 6 viikon ajan tapahtumasta. 

Tämän jälkeen on huolehdittava aktiivisesta liikeharjoittelusta, jotta olkanivelen liikkeet palautuisivat ennalleen. Fysioterapeutin ohjaamat olkapään syvien lihasten tarkasti kohdennetut liike- ja voimaharjoitteet sekä asteittainen rasituskestävyyden palauttaminen ovat tärkeässä roolissa oireiden poistamiseksi, toimintahäiriöiden välttämiseksi sekä mahdollisten tulevien sijoiltaanmenon ehkäisemiseksi. Olkapään syvien lihasten yhtäaikainen kontrolli lapatuen kanssa on ensiarvoisen tärkeää. 

Käydessään meillä fysioterapiassa, asiakkaalla on etuna käyntiemme yhteydessä kuntosali Fressi Sykkeen veloitukseton käyttö, mikä sijaitsee aivan hoitohuoneen vieressä. 

Näin kuntoutus mahdollistuu nousujohteisesti, ja voimme varmistaa sen etenemisen käytännön tasolla parhaalla mahdollisella tavalla.

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne