Urheiluhieronta – Hieroja Lempäälä

Urheiluhieronta

Urheiluhieronta on tärkeä osa urheilijan tai kuntoilijan lihashuoltoa. Se perustuu klassiseen hierontaan, mutta poikkeaa otteiden laajuudella sekä tehokkuuden säätelyllä klassisesta hieronnasta. Urheiluhieronnalla on klassista hierontaa tehokkaampi ja lihasta muokkaavampi vaikutus passiivisten venytysten lisäksi. Lisäksi siinä käytetään taputuksia ja tärinää luomaan lihakseen monipuolista ärsykettä. Urheiluhieronta on hieronnan erityinen muoto ja vaati erityisosaamista. Se on suunniteltu toteutettavaksi ennen, jälkeen tai liikuntasuorituksen aikana auttamaan urheilijaa huippusuoritukseen ja siitä palautumiseen. 

Tekniikat urheilijan tavoitteiden ja tarpeen mukaan

Urheiluhieronnan tekniikat vaihtelevat asiakkaan tavoitteiden ja tarpeiden myötä. Urheiluhieroja huomioi aina urheilijan harjoitus- ja kilpailuohjelmat, koska esimerkiksi kilpailuja edeltävä hieronta on voimakkuudeltaan ja rytmiltään erilaista. Kesken treeni- tai kilpailukauden käytetään stimuloivia ja palauttavia tekniikoita. Ennen kilpailua on tarkoitus aktivoida lihaksiston aineenvaihduntaa ja rentouttaa sekä edistää kilpailusuoritusta. Silloin esimerkiksi syvähieronnan tekeminen juuri ennen kilpailusuoritusta voi sotkea urheilijan hermo-lihasjärjestelmää hetkellisesti haitaten huippusuoritusta. Urheiluhieronnan on tarkoitus palauttaa ja valmistaa urheilijaa uuteen kilpailuun keskellä kilpailukautta, jolloin kilpailusuorituksia saattaa olla useita viikossa. 

Urheiluhieronta

Kilpailukauden jälkeen tai pidempien taukojen alettua tekniikat koostuvat enemmän lihasta muokkaavista otteista. Lihasten rentoutuminen mahdollistaa niiden kehittymisen, minkä vuoksi hieronta on tärkeä osa liikkuvan ihmisen lihashuoltoa. 

Miksi hieronta kannattaa

Säännöllinen lihashuolto ehkäisee rasitusvammoja, kuten lihaskireyksistä johtuvia revähdyksiä ja esimerkiksi ponnistuspäänsärkyä treenin yhteydessä. Urheiluhieronta vähentää harjoittelun jälkeistä lihasten turvotusta ja arkuutta. Se nopeuttaa vammojen paranemista, edistää palautumista, edesauttaa urheilijaa saavuttamaan optimaalisia tuloksia, poistaa lihaskireyttä ja jäykkyyttä sekä rentouttaa lihaksia.

Harjoittelun aiheuttama kuorma tuki- ja liikuntaelimistölle

Kova harjoittelu asettaa tuki- ja liikuntaelimistölle suuria vaatimuksia, eikä elimistön voimantuotto- ja liikeketjujärjestelmä pysy terveenä, jos sen toiminta on virheellistä. Asennonhallinta- ja liikkuvuusongelmat ovat suurimpia rasitusvammojen syitä. Liikkuvuudessa ongelmana voi olla nivelen tai nikaman epäsymmetria, kiristävät faskiat eli lihaskalvot, kireät lihakset tai neuraalikudoksen. Näistä aiheutuvat tuki- ja liikuntaelimistön epäsymmetriat aiheuttavat rankasti harjoittelevalle urheilijalle nopeasti pehmytkudostulehduksista johtuvia kipuja. Tähän kipuun pitää reagoida nopeasti saamalla kudokset liikkuviksi ja korjaamalla toimintahäiriö kuntoon. Tiivis ja saumaton yhteistyö fysioterapeutin kanssa auttaa asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla, ja suuri osa asiakkaistamme käy jossain vaiheessa kummankin vastaanotolla. Pystymme heti suosittelemaan asiakkaalle palvelua, jonka näemme sillä hetkellä parhaaksi. 

Auktorisoidun personal trainerin (ATP) eli henkilökohtaisen valmentajan koulutus tukee urheiluhierontaa 

On tärkeää opettaa urheilijalle asennonhallintaa parantavat ja epäsymmetriaa korjaavat harjoitteet toimintahäiriön korjaamiseksi. Samalla kun liikeketju ja asennonhallinta korjaantuu ja rasitusvammat paranevat, alttius urheiluvammoihin pienenee. Urheiluhieronnan tavoitteisiin kuuluvat vammojen ennaltaehkäisy ja niiden nopea paraneminen. Urheiluhierojalle on tärkeää ymmärtää harjoittelun lainalaisuuksia, urheilun ja eri lajien aiheuttamaa kuormitusta keholle, kehon palautumiskykyä erilaisten urheilusuoritusten jälkeen. Auktorisoitu personal trainerin koulutus hierojan tutkinnon lisäksi auttaa ymmärtämään kehoa liikkeessä, ja auttaa sitä kautta ymmärtämään myös liikkeessä esiintyviä ongelmia paremmin.

 Urheiluhieronta - Hieroja

Enemmän kuin vain pelkkä urheiluhieroja – Treeniohjelmien suunnittelu tueksi kilpaurheiluun ja eri ammatteihin vaadittaviin kuntokokeisiin

Vastaanotolla voidaan tehdä erilaisia kuntosaliohjelmia urheilijan oman lajin tai kuntoutuksen tueksi, tai vastaamaan tavoitteellista kilpaurheilua. Kauttamme onnistuvat myös eri ammatteihin vaadittaviin kuntokokeisiin, kuten poliisikouluun tai pelastusopistoon liittyvien kuntosaliohjelmien rakentaminen ja urheilijan ravintovalmennus. Meillä on toiminnallinen crosstraining-sali käytössämme, missä erilaisten toiminnallisten harjoitteiden tekeminen onnistuu mutkattomasti. Toiminnallisten, vapailla painoilla tehtävien harjoitteiden seuraaminen tuo usein parhaan tuloksen, ja paljastaa myös urheilijan ongelmalliset liikesuunnat ja toiminnot. Näiden korjaaminen ja harjoittelu tuo näin ollen parhaan ja pysyvämmän muutoksen urheilijalle myös niihin toimintoihin, joita hän oikeastikin urheillessaan käyttää. Meillä löytyy ravintovalmentajan tutkinnon lisäksi erikoistuminen urheilijan ravitsemukseen. Itä-Suomen yliopistossa käyty urheilijan ravitsemuksen perusteet on ensimmäinen yliopistotasoinen laajempi koulutuskokonaisuus puhtaasti urheiluravitsemuksesta (30 op).

Urheiluhieronta sopii kaikille

Monet mieltävät urheiluhieronnan soveltuvan vain ja ainoastaan aktiiviurheilijoille, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kehitystä haluavan liikkujan on suositeltavaa huoltaa kehoaan säännöllisesti.

Ammattitaitoinen hieroja ja henkilökohtainen valmentaja vastaanottaa sinut Lempäälässä

Varaa aikasi Jouni Mäntylälle nettiajanvarauksen kautta, puhelimitse 0400 522 333 tai sähköpostin kautta jouni.mantyla@tulekuntoon.com. Jouni on auktorisoitu personal trainer eli henkilökohtainen valmentaja ja urheiluhieroja, ja opiskelee parhaillaan myös osteopaatiksi. Manipulatiiviseen fysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin vastaanottoa tarvitessasi voit ottaa yhteyttä Kati Mäntylään nettiajanvarauksen kautta tai puhelimitse 0405317366 tai sähköpostitse kati.mantyla@tulekuntoon.com

Urheiluhieronta - Hieroja Lempäälä

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne