Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Polvikipuun erikoistunut fysioterapeutti Lempäälässä

Polvikipu – toimintahäiriöt ympäröivien nivelpintojen toiminnassa

Polvi on sarananivel, jossa tapahtuu verraten vähän kiertoja. Polvi kantaa lähes koko kehon painon, joten siihen kohdistuu paljon voimia liikkuessamme jaloillamme. Jos ympäröivien nivelten eli nilkkojenlonkkienlantion ja lannerangan toiminnassa jokin häiriintyy, näkyvät tulokset usein myös polvessa, polvikipuna. 

Kun meillä on riittävä liikehallinta ja tarvittava voimataso suhteessa suoritettavaan liikkeeseen, kehomme pystyy reagoimaan nopeasti erilaisiin vastaan tuleviin tilanteisiin ja ohjaamaan niveliämme niin, ettei niihin kohdistu vaurioille altistavia voimia. Polven kiertoihin vaikuttaa voimakkaasti, miten hyvin nilkan ja lonkan kontrolli on hallussa, sekä keskivartalon tuki, koska lantion liikehallinnan pettäessä koko alaraajan hallinta hankaloituu.

Polvikipu

Polven alueen oireilua voivat aiheuttaa kulumat, erilaiset tapaturmat, nilkan tai jalkaterän ja lonkan virheellisistä liikeradoista johtuvat virheasennot sekä ylirasitus. Polvinivel on nilkka- ja lonkkanivelten välissä ja näiden mahdolliset virheliikemallit vaikuttavat suoraan kineettisen ketjun kautta sääri- ja reisiluun välityksellä polvinivelen toimintaan. Myös lihasvoiman puute, faskiakireys tai lihasepätasapaino voivat olla oireilun taustalla. 

 

Kierukat

Aluksi polvinivelestä kuluvat kierukat, jotka toimivat nivelpintojen välillä ohjaavina ja joustavina osina. Jos kuluma kierukoissa etenee tarpeeksi pitkälle, joutuvat nivelen luiset osat vastatusten. Kierukat voivat tyypillisesti vaurioitua myös erilaisissa polveen kohdistuneissa tapaturmissa. 

Ristisiteet

Toinen rakenne, joka monesti vaurioituu tapaturmaisesti, on nivelen sisällä sijaitsevat ristisiteet. Näistä etenkin eturistiside (ACL) on altis vaurioille. Ristisiteiden vaurioituessa polvinivelen stabiliteetti eli kyky nivelpinnan tukemiseen heikkenee. Fysioterapiassa on aina syytä tutkia tarkemmin koko alaraajan ja lantion alueen toiminta, sillä usein näihin puuttumalla saadaan polven oireet helpottumaan. 

Tutkiminen ja kuntouttaminen

Liikekontrollin häiriön hoitamisen pääkeino polvessa on liikehallinnan oppimisen harjoittelujakso, jonka aikana asiakas saa fyysisiä harjoitteita, joilla kontrollihäiriötä pyritään poistamaan sekä valmiuksia välttää kipua lisääviä asentoja. Tietoisuuden lisääntyessä kivun pelko ja aiempien kipua tuottaneiden liikkeiden välttäminen loppuu. 

Riittävän tarkka tutkiminen ja sitä kautta polvikipujen taustalla olevien syiden löytäminen ja toiminnallisen diagnoosin löytyminen on tärkeä tapa aloittaa kuntoutus ja saada lopulta pysyvä apu kipujen ja ongelmien voittamiseksi. Fysioterapeutin tulisi nähdä asioita laajemmin, ei katsoa ja hoitaa vain yhtä niveltä. Nilkan, lonkan ja lantion virheasennot tulee huomioida, ja myös niistä aiheutuu turhaa kuormitusta polven alueelle. 

Asennon korjaaminen biomekaanisesti optimaaliseksi onkin yksi tärkeimmistä tavoitteista kuntoutuksessa, koska kehon taloudellisempi toimintatapa mahdollistuu. Jos ongelmana on liikekontrollin häiriö, ei polven kuntoutus etene samalla tavalla kuin esimerkiksi liikehäiriöissä. Liikekontrollin häiriössä pelkkien manuaalisten hoitomuotojen käyttäminen kuntoutuksessa ei riitä. Toimintahäiriöt eivät korjaannu pelkästään manuaalisia hoitomuotoja käyttämällä. Erikoistuminen tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä edistävään ja manipulatiiviseen fysioterapiaan ja osteopatiaan antaa lisää eväitä asiakkaan tutkimiselle ja hoitamiselle parhaalla mahdollisella tavalla. Huolellinen tutkiminen  toiminnallisesti on tärkeää. Kävely, kyykyt, askelkyykyt paljastavat paljon paitsi polvesta, niin myös nilkan, lonkan, lantion ja rangan toiminnasta. Polven alueen sekä ympäröivien nivelpintojen ja lihasten liikkuvuus on tärkeää, ja sille luodaan pohja manuaalisten käsittelyiden avulla. 

Lempäälässä ja Tampereella erikoistunut fysioterapeutti ja osteopaatti

Erikoistuminen manipulatiiviseen fysioterapiaan ja osteopatiaan antaa lisää eväitä asiakkaan tutkimiselle ja hoitamiselle parhaalla mahdollisella tavalla. Käydessään meillä fysioterapiassa, asiakkaalla on etuna käyntiemme yhteydessä kuntosali Liikuntaparkin veloitukseton käyttö, mikä sijaitsee aivan hoitohuoneen vieressä. Näin kuntoutus mahdollistuu nousujohteisesti, ja voimme varmistaa sen etenemisen käytännön tasolla parhaalla mahdollisella tavalla.

Varaa aikasi manipulatiiviseen fysioterapiaan erikoistuneen Kati Mäntylän vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta, puh. 040 531 7366 tai sähköpostitse kati.mantyla@tulekuntoon.com. Varaa aikasi osteopaatti Jouni Mäntylän vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta, puh. 0400 522 333 tai sähköpostitse jouni.mantyla@tulekuntoon.com. He etsivät syyt polvesi kivuille ja toimintahäiriöille, ja hoitavat sinut kuntoon. 

Luodaan yhdessä tavoitteet ja mietitään keinot saavuttaa ne